31 May 2017

Zeolietpoeder

Zeolietpoeder
Het mineraal zeoliet

Met zeoliet wordt een groep mineralen bedoeld die als gevolg van vulkanische activiteit ontstaan zijn en van nature voorkomen op aarde. Neerslaande, hete as reageert met zout in zeewater en vormt op deze wijze zeoliet. In eerste instantie vormde de vulkanische as een soort van kleilaag op de bodem van meren en zeeën. 

De hitte van opborrelende vulkanische activiteit zorgde ervoor dat de kleilaag geleidelijk veranderde van structuur en harder werd. Een zacht gesteente waaruit nog vloeibare elementen werden weggespoeld, zodat het overblijvende mineraal een zeer poreuze structuur kreeg.

Zeolieten zijn zeer bijzondere mineralen, vooral omdat het een van de weinig bekende negatief geladen mineralen is die in de natuur wordt gevonden. Hoewel zeoliet een natuurlijk product is wordt het tegenwoordig vooral synthetisch vervaardigd voor industriële doeleinden. 

Kunstmatige zeolieten worden onder meer gebruikt bij de zuivering van vloeistoffen (waaronder waterzuivering) en in de petrochemische industrie. Synthetische zeoliet is echter niet geschikt voor menselijke consumptie en heeft ook niet de heilzame werking van natuurlijke zeoliet. In totaal worden er meer dan honderd soorten synthetische zeolieten geproduceerd. Er zijn ongeveer 50 natuurlijke soorten zeolietmineraal bekend.

Zeoliet dankt zijn naam aan de Zweedse mineraloog Cronstedt, die het mineraal in de 18er eeuw ontdekte. Deze Griekse naam betekent zoveel als kokende stenen. In tegenstelling tot wat men zou denken is deze naam niet zozeer afgeleid van de vulkanische oorsprong van het mineraal, maar van weer een andere bijzondere eigenschap van zeoliet. 

Zeoliet is, vanwege zijn kristalstructuur en negatieve lading, eigenlijk een soort spons. Het neemt tal van stoffen op, waaronder water. Wanneer zeoliet verhit wordt, dan komt het water in de vorm van waterdamp naar buiten. Verhitte zeolietkristallen geven dus stoom af.

Wat is zeolietpoeder precies?

Als consumptieproduct wordt zeoliet verkocht als zeolietpoeder. Dit is zeoliet, gemicroniseerd tot poeder. Zo kan het eenvoudig geconsumeerd worden, bijvoorbeeld door vermenging met voeding. Micronisatie heeft geen negatieve (of positieve) gevolgen voor de kwaliteit of werkzaamheid van het product. Het dient enkel zeoliet geschikt te maken voor consumptie. 

In poedervorm kan zeoliet vermengd worden met gerechten, maar het is ook zeker niet ongebruikelijk om het met yoghurt of water te vermengen. Sowieso valt het aan te bevelen zeolietpoeder altijd met voldoende vocht te consumeren. Dat verhoogt de effectiviteit aanzienlijk. Zeolietpoeder geeft, in de lage concentraties waarin het geconsumeerd dient te worden, geen bijzondere smaak aan eten of drinken. Ook heeft het geen bijwerkingen of interactie met andere voeding of bepaalde medicijnen.

Wat doet zeoliet voor mijn lichaam?

Wat zeoliet zo bijzonder maakt en tevens zo geschikt als voedingssupplement is het vermogen om schadelijke stoffen in zich op te nemen en te neutraliseren. Schadelijke stoffen die door zeoliet worden geneutraliseerd zijn onder meer ammoniak, lood, kwik, cadmium, arseen, nikkel, barium en vrije radicalen. 

Voor dat laatste zijn producten en supplementen die veel antioxidanten bevatten eveneens zeer geschikt. Zeoliet doet echter veel meer dan enkel deze schadelijke stoffen neutraliseren. Door de negatieve lading van het mineraal worden de schadelijke stoffen die het van nature opneemt in haar kristalstructuur als het ware aangetrokken. 

Zeoliet speelt dus een zeer actieve rol in het neutraliseren van stoffen die schadelijk zijn voor het menselijk lichaam. Dit betekent overigens niet dat het product een medicijn is. Inname van schadelijke en ongezonde stoffen dient natuurlijk zoveel mogelijk vermeden te worden.

Een andere, bekende werking van zeoliet is dat het helpt bij het bewaken van een gezonde pH-waarde van lichaamscellen. Het lichaam van elk organisme heeft een natuurlijke zuurbalans, wat er simpel gesteld op neerkomt dat het vocht in de cellen niet te zuur en ook niet te alkalisch mag worden. 

Dit is wederom een voorbeeld van de absorberende werking van zeoliet. Vrijwel alle stoffen die de natuurlijke pH-balans van het lichaam beïnvloeden worden door zeoliet geabsorbeerd. Dat betekent dat zeoliet invloeden van buiten het lichaam neutraliseert, waardoor enkel de natuurlijke balans overblijft. Zonder deze beïnvloeders herstel de natuurlijke pH-balans zich relatief snel.

Waar kan ik zeoliet bestellen?

Hoewel kunstmatige zeoliet op grote schaal wordt gebruikt voor industriële toepassingen is natuurlijke zeoliet zeldzaam. Zowel het feit dat het mineraal weinig voorkomt als het feit dat het nog nauwelijks is ontdekt als voedingssupplement dragen hier aan bij. Desondanks kan zeoliet in poedervorm verkregen worden bij enkele speciaalzaken en online winkels. Zeoliet bedoeld voor menselijke consumptie wordt gewonnen in mijnen en dient vervolgens grondig gedroogd en gemicroniseerd te worden. 

Dat alles terwijl strenge kwaliteitscontroles dienen te waarborgen dat het gehalte zeoliet in het eindproduct voldoende is. Zeolietmijnen zijn vooralsnog zeer zeldzaam waardoor het voor leveranciers extra lastig wordt om zeoliet te bemachtigen. Dat, in combinatie met de geringe bekendheid ervan, maakt dat tal van speciaalzaken het ook niet aanbieden. Zoeliet kopen kan dus best een uitdaging zijn. Maar het loont absoluut om te zoeken naar zeoliet en dan vooral naar zeoliet van goede kwaliteit.


Het Mentale Dieet plan. De gemakkelijkste manier om gezond gewicht te verliezen.
Nu gratis 5 tips en 50 Heerlijke Dieetrecepten voor een Platte Buik.
Direct beginnen met afvallen. 


No comments: